Az Ahituv nevű községben élő izraeli feltaláló Izhar Gafni szerint a kartonpapír bicikli forradalmasítja majd a közlekedést. Az 50 éves amatőr bringás (egyébként automatikus gyártósorokat tervező mérnök) már játszadozott pár éve a kartonpapír bringa ötletével. Szerinte ezt mindenki meg tudja majd engedni magának, mert olcsó alapanyagból van, ráadásul a súlyával sem lesz gond, hiszen egy átlagos bringa 14 kilós súlyával szemben csak 9 kilót nyom.

karton_bicikli.JPG

Néhány kísérleti példány után eljutott oda emberünk, hogy néhány hónapon belül elkezdődhet a járgány tömeggyártása is. Négy év alatt állítása szerint legyőzte a karton gyenge pontjait, szóval sem az eső, sem a sérülékenység nem gond többé. Az anyagot ugyanis víz és tűzállóvá teszi kivágása után a feltaláló, végül pedig lakkozott festékréteggel vonja be azt.

kartonbringa.JPG

A gép nem tartalmaz fém alkatrészeket, gyártása során csak újrahasznosított anyagokkal operál a szaki. A gumik ugyanis használt autógumiból készülnek, amik nem is lyukadnak ki soha, tehát javítgatni sem kell. Egyébként a kerti sufniban végzi a kísérleteket és arra törekszik, hogy a kész bicaj ne kerüljön többe mint 20 dollár (4-5000 Forint!), mivel anyagárban kb 9 Dollárból tudja megcsinálni a járművet nagy szériában. Ráadásul a sok állami támogatás és reklámlehetőségek miatt ő nem is akar pénzt kérni a gyártásért, szóval a 20 Dolláros eladási ár a kereskedőké lesz haszon gyanánt. 

karton_papir_bicikli_garazs.JPG

Mivel nagyon olcsó lesz a gép, így nem gond, ha mondjuk évente elhasználódik, mert ilyenkor az ember könnyedén vásárol egy újat magának, a régit pedig leadhatja a gyárban újrahasznosításra. A tervező nagy lehetőségeket lát a karton felhasználásával kapcsolatban például a repülőgépek vagy az autók gyártásánál. Pedig ez már létezik, ismerjük ugyebár a Papírjaguárt, vagy más nevén a Trabantot...

Megosztani, "lájkolni" ér!

Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!

További érdekes bringákról itt olvashatsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr324875353

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Kerékpár blogajánló 2012.11.09. 19:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Kerékpár blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ClownFish 2012.10.29. 12:57:16

A cikk jó, de egy kis google segítséggel kiderül, hogy a feltaláló neve Izhar Gafni. Moshav Ahituv a hely neve ahol él. Amúgy ott a kerékpározás egészen más szinten megy, mint nálunk. A leggagyibb tanyajárón is ott figyel egy lítiumos akksi, és át van alakítva elektromossá. Ja, fillérekből. A fiatalok meg a jobbnál jobb elektromos rollereken tolják, szóval én tényleg nem vagyok meglepődve a papírbringán sem.

(greatriversofhope.wordpress.com/2012/10/15/cardboard-bicycle-can-change-the-world-says-israeli-inventor-2/)

acko · http://acko.blog.hu 2012.10.29. 21:25:13

Azért én fenntartásokkal fogadnám a víz és tűzállóságot!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.12.12. 12:29:14

Mikor lehet nálunk kapni, vagy melyik cégnél lehet a neten megrendelni?
***
süti beállítások módosítása