Street luge

2010.07.27. 11:05

Az aszfaltszánkó

 

Az aszfaltszánkó (Street Luge - Utcai versenyszánkó)
 
Dél kaliforniai deszkások (longboard-osok) találták ki ezt a sportot, mikor deszkájukra lefekve észrevették, hogy nagyobb sebességet tudnak így elérni. Ez a korai forma a "klasszikus stílus" vagy a "buttboarding" (seggdeszkázás) nevet viselte.
1975-ben tartották meg az első versenyt a kaliforniai Signal Hill-en, a rendező anno saját szövetség híján  az Amerikai Gördeszka Szövetség volt. Ezen a versenyen még nem volt muszáj fekve menni, a riderek maguk választhatták ki a nekik leginkább megfelelő pozíciót (a legtöbben állva mentek). A deszkák is igen sokfélék voltak, egyszerű gördeszkáktól a műanyag vagy üvegszálas karosszériával ellátott görautókig. A nagy sebesség és a kezdetleges technika sok balesetet okozott, ezért ezt a versenyt 1978-ban megszüntették.
 
Pár versenyző azonban folytatta a sportot fű alatt, így alakult meg az URA (Underground Racers Association), a FIGR (Federation of International Gravity Racing) és a RAIL (Road Racers Association for International Luge). A szervezetek a 80-as 90-es években több biztonsági és versenyszabályt vezettek be így téve biztonságosabbá a sportot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr292173503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása