Chinlone

2010.08.08. 10:42

A foci őse akrobatikus-táncos elemekkel

 A Chinlone mianmari nemzeti sport. A foci és a tánc keveréke, egy olyan csapatsport, ahol nincs ellenfél a pályán. A célja nem a győzelem vagy a vereség, hanem a minél szebb és látványosabb játék.

 A csapatok 6 tagból állnak, a pálya kör alakú. A játékosok egymásnak passzolgatják a bogyót lábbal, térddel, bokával miközben körbe mennek a pályán. Egy játékos bemegy a kör közepére szólózni, amikoris táncos-akrobatikus labdakezeléssel szórakoztatja a közönséget. A többi játékos eközben támogatja a kör közepén állót úgy, hogy visszapasszolgatják neki a labdát. Amikor a labda véletlenül leesik, a játék újraindul.

 

chinlone extrém sport

 A Chinlone Burmai nyelven "sétáló labdát" jelent. Anyaga rattan, labdaérintéskor kattanó hangot ad, ami a játék esztétikáját emeli. A játékosok hat testrészüket használják labdaérintésre: a lábfejet, a talpuk belső- és külső élét, a bokát, a sarkat és a térdet. A játék mezítláb vagy speciális Chinlone cpőben zajlik, így a játékosok jobban érzik a labdát és a talajt. A játéktér átmérője 6,7 méter, az ideális talaj száraz, tömör föld, de valójában bármilyen kemény felület megteszi.

 Asport legalább 1500 éves múltra tekint vissza, ez idő alatt a játékosok több, mint 200 módját fedezték fel a labda megrúgásának. A legtöbb ilyen mód majdnem teljesen megegyezik a tradicionális mianmari tánc- és harcművészeti mozdulatokkal. Sok rúgás ezek közül a játékos háta mögött történik, anélkül, hogy az látná a labdát, ezzel téve még látványosabbá, akrobatikusabbá a játékot. A testtartás nagyon fontos a Chinlone-ban, sok rúgás csak akkor hajtható végre, ha a játékos minden testrésze (karok, lábak, fej, felsőtest) teljes összhangban mozog.

 

Chinlone extrém sport

 Mianmar egy Buddhista ország, így a Chinlone játékok sok Buddhista fesztivál szerves részét képezik.  A legnagyobb ilyen fesztiválon (ami több, mint egy hónapig tart) akár ezer csapat is játszik. A játékok alatt zene szól, ami segít a játékosoknak tartani a ritmust és inspirálja őket egyben. Ezalatt egy műsorvezető bemondja az éppen látható mozdulatok neveit, és szójátékokkal szórakoztatja a közönséget.
Férfiak és nők is játsszák a játékot, gyakran egy csapatban. Még felnőttek és gyerekek is lehetnek vegyesen, nem ritka a 80 év feletti játékos sem. A csapatjáték neve "wein kat" (körrúgás) de létezik az egyszemélyes játék is, amit "tapandaing" néven neveznek. Ezt viszont csak nők mutatják be.

 A Chinlone játékhoz a teljes csapatnak összhangban kell lenni, a koncentráció mértéke szinte már meditatív jellegű.

 A Chinlone a futball játékok családjába tartozik. Sok hasonló játék létezik Délkelet Ázsiában, ilyen például aTakraw Thaiföldön, Sepak Raga Malajziában, Szingapúrban vagy Indonéziában, Sipa a Fülöp szigeteken, Kator Laoszban vagy Da Cau Vietnámban. A verseny változatot általában a pálya közepén elhelyezett háló fölött játsszák.
A sportág alapja a kínai Tsu Chu vagy Cuju, amit a FIFA a labdajátékok ősének tekint. Hasonló játék még a lábtoll labda, ami szintén ezen ősi sportok családjába tartozik. A Footbag (vagy hacky sack) is ilyen sport.

 

Oszd meg, ha tetszik!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr492205253

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy újabb Darwin-díjas emlékére 2010.08.08. 15:55:43

Az idei szauna-világbajnoság gyászosan ért véget. A döntő egyik résztvevője, név szerint Vlagyimir Ladizsenszkij orosz versenyző elhunyt. Valószínűleg súlyos égési sérülései okozták halálát, mint ahogy az jól kivehető a blikk.hu sokkoló fotóin (18...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reader613 2010.08.08. 17:00:26

az a hosszú hajú piros ruhás csaj, na az kemény... (bár Délkelet-Ázsiában sose lehet tudni, hogy tényleg csaj-e!)

Is 2010.08.08. 18:51:56

Basszus, a pofám leszakad... :O Ez nagyon kemény. Főleg az a tripla, égő ugróköteles történet. És milyen testkoordinációjuk van... döbbenetes.

bioLarzen 2010.08.08. 18:59:18

a mellékelt videban (0:20-nál) van egy.. .hogy is mondjam... seggeléses labdaérintés. Akkor az szabálytalan? :)

Amúgy remek dolog ez, hogy visszazökkentse az ember önértékelését, ha azt hiszi, jó a labdakezelése... :D

bio
***
süti beállítások módosítása