Speedminton, a gyorstollas

2010.08.12. 08:28

A gyorstollas

 

 A gyorstollassal néhány napja találkoztam jártamban-keltemben egy törökbálinti cégnél. Egyből felkeltette az érdeklődésemet, utána is jártam ennek az izgalmas és szórakoztató sportnak!

Mikor először megláttam, azt hittem valami squash ütőt látok, de közelebb érve kiderült, hogy ez nem más, mint  a tollaslabda fejlesztett változata a speedminton. Játszható bárhol, kül- és beltéren, bármikor(éjjel is!), szélben is (!) nem kell hozzá háló sem. A teniszezők és a squash játékosok is tutira rákattannak.

A sport a tollaslabda, a squash és a tenisz elemeiből épül fel. Az ütő a squash-éhoz hasonló, a labda a tollaslabdához. A név - ki gondolná - a "speed" (sebesség) és a "badminton" (tollaslabda) szavakból ered.

speedminton felszerelés set speeder

Az ütő

Az ütő kb 170 gramm, hossza 58 centiméter körül van. A kezdő ütők alumíniumból készülnek, a profibbak szénszálasak. 

speedminton speeder gyorstollas labda

A labda (speeder) 

3 fajtája van, a Fun-, Match- és Night Speeder. A Fun a kezdőknek való, 7 gramm súlyú kb 16 méteres ütésekhez, de a sebessége ennek is elérheti a 260 km/órát. A Match (9gramm, 290 km/óra) a gyorsabb játékhoz, míg a Night Speeder az éjszakai játékhoz lett kifejlesztve.Formája olyan, mint a "sima" tollaslabdáé, de toll és a fej kisebb légellenállású.  Nagyobb szélben egy plusz szélgyűrűt (2gramm) lehet rá illeszteni, így akár 3-as 4-es szélerősségig is játszhatunk. Minden labda fejének közepében van egy lyuk, ez csökkenti a légellenállást, így növelve a repülési stabilitást és a távolságot. A toll nagyon strapabíró fluoreszkáló műanyagból készült, így éjjel is lehet vele játszani. A fejben lévő lyukba belülről egy világító rudat lehet illeszteni az éjszakai játékhoz. Egy ilyen rúd akár 3 órán át világít.

speedminton gyorstollas pálya field

Tovább...

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr22214400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása