Rotorbolondok

2010.11.25. 08:12

A rotorbolondok harca


  Nem bírod a hullámvasutat? Tériszonyod van? Nem szereted a hangzavart? Akkor ezt a sportot biztosan nem Neked találták ki! Na nem mintha akárki számára elérhető volna, főleg kicsiny hazánkban, ez a nem mindennapos gyomrot és egy, a dolgában igen biztos, pilótát és másodpilótát igénylő sportág.

 Ennek ellenére kortól és nemtől független, az egyik orosz párost például hölgyek alkotják, a legidősebb résztvevő pedig egy angol úriember, aki 78 éves lett idén és gondolkodik, hogy részt vesz a következő bajnokságon is.

Rotorcraft, FAI, helikopter, verseny, extrém, sport, sportok



  Eddig 13 bajnokságra került sor, melyek közül kilencet az oroszok nyertek meg. A pilótáknak öt főbb versenyszámban, igen szigorú szabályoknak megfelelően kell összemérniük tudásukat, ügyességüket és tapasztalatukat:


  Szlalom: A pilótának segítőjével kooperálva egy kötélhez erősített bójával, vagy vízzel teli vödörrel kell, egy igen kacifántosan kialakított pályán, 12 számozott kapun (magasságuk: 2m, szélességük: 1m) keresztülmanőverezni, majd a végén a vödröt egy asztal közepére helyezni. Természetesen mindezt időre (maximum 200 másodperc alatt)!

Preciziós repülés: (A verseny napján) szigorúan megszabott magasságban kell a földön kijelölt útvonalnak és feladatoknak megfelelően manőverezni (szűk folyosók, repülési szög, pontos leszállás).

Rakomány szállítása (avagy a „postás”): A segítő feladata, hogy minél gyorsabban, minden 50 cm átmérőjű vödörbe két kis rizses zsákot dobjon 5 m magasságból, illetve egy kötélhez erősített tekebábút kétszer, pontosan beleengedjen 7 m magasságból. Ezek után a pilóta feladata minél pontosabban landolni a kijelölt helyen.

 Navigáció: Hosszú távú repülés. Több kijelölt pont között, vegyesen meghatározott útvonalú navigációs feladat, időzített érkezéssel és rakomány lerakásokkal kombinálva.


Freestyle: A cél demonstrálni a legmagasabb szintű manőverezési képességeket és ügyességet. Fontos, hogy a pilóták, a manőverekkel nem léphetik át a helikopterük határait, amelyeket a típusok kézikönyve szab meg, ezzel is növelve a repülés biztonságát. A végrehajtandó manőverek listáját és pontos leírásukat a versenyszám előtt 48 órával le kell adni, hogy elbírálásra kerülhessenek. A látvány érdekében füstöt és zenét is használhatnak a versenyzők.

Rotorcraft, helikopter, verseny, FAI, extrém, sport, sportok, extreme


  Ezen műsorszámok a „móka” ellenére komoly jelentőséggel bírnak, ugyanis minden ügyességen, időzítésen és pontosságon alapszik, ezért a még aktív pilóták, mindennapi munkájukban is hasznosítják őket, például mentés (search and rescue) során. Ezáltal pedig az egyik leghasznosabb, sőt talán az egyetlen hasznos extrémsport a világon.
A világbajnokságokat a FAI (Fédération Aéronautique Internationale), CIG helikopter bizottsága szervezi. A következő, 14. FAI Helikopter Világbajnokság 2012. Augusztus 21-én, Oroszországban kerül megrendezésre.

Iratkozz fel most hírlevelünkre és nyerd meg az egyiket a tíz

 

 

 

 

 

Víz- por- ütés- és karcálló óra közül! Sorsolás 2010 december elsején!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr202471908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása