Extrém hintázás. Komolyan!

2010.12.03. 08:10

Swingflipping

A sport:

Az extrém hintázás (swingflipping) vagyis különböző extrém, esetleg akrobatikus trükkök, mutatványok végrahajtása a hintán, illetve arról történő leugrás közben. Ez egy nagyon alacsony népszerűséggel bíró sport, kevesen ismerik, komolyabban kevesen csinálják, sajnos emiatt csak néhány igényes videó található meg az interneten.

extrém, extreme, hinta, hintázás, sport, swingflipping

Történet:

Előttünk már sokan elkezdték űzni ezt a sportot külföldön, a világ más-más pontjain. A mi történetünk Budafokon kezdődött 2006 őszétől és csináltuk több, mint 2 évig. Egy barátommal kezdtük el a sportot, ami először csak baromkodásnak indult, de ahogy fejlődött a technikánk, rájöttünk, hogy ez egy jó dolog. Társult hozzánk sok ember és abba is hagyták sokan. Magyarországon még senki nem foglalkozott komolyan a sporttal rajtunk kívül.

Trükkök:

A trükkök között vannak nagyon eredeti, szép stílusosan végrehajtható trükkök, de néhány trükk között kicsit elvékonyodott a határ, hasonlóak egymáshoz, vagy más trükkök nevével, és rövid szavakkal kifejezhetőek, de kitalálója révén mégis új nevet kaptak. A mi kis csapatunk által kitalált trükkök nagyon hasonlítottak a többi külföldi hintás közösség már előttünk kitalált trükkjeihez, át is vettünk néhányat, már nagyjából egységesen használatosak az egész világ hintásai között.

Backflip:

Az egyik legfontosabb, legismertebb trükk a backflip, sok más sportból ismerős lehet, ez egy egyszerű hátraszaltó a hintából, sok variációja létezik, például reverse, vagyis hátrafelé lendülés közben. Végrehajtható különböző csavarásokkal, egy kézzel, kéz nélkül (mármint a lánc fogása nélkül), a hintán állásból, és mindezeket kombinálva. Ezen kívül 'reland' is létezik, amely azt jelenti, hogy visszaérkezünk a hintába (vagy adott esetben azzal együtt szaltózunk. Néhányan már a dupla backflipet is megcsinálták.

Frontflip:

A frontflip egy szintén fontos, de kevésbé ismert trükk, a sima előreszaltót a hintából való kiugrás közben dive frontflipnek hívjuk, a hátralendülésből megcsinált változatát pedig reverse-nek. Ezeknél a trükköknél azonban lényegesen könnyebb a stomach pozícióból (ld. később) amikor sokkal egyszerűbb a trükk kivitelezése ugyanis nem egy egész szaltót kell megcsinálni, és végig foghatjuk a láncot. Természetesen a backfliphez hasonlóan kombinálható.

Pozíciók:

Fontos még a trükkökkel kapcsolatban, hogy sokat közülük más pozícióból kell indítani, amelyek nagy része csak kicsit tér el a sima üléstől, de van amelyik nagyon, ezek közül az egyik a "stomach" vagyis gyomor, amelyik pozíció a Magyarországon leggyakrabban található merev lapú hintákon nehezen kivitelezhető, ez egyik régi videómban látható is. A nevéből gondolhatnánk, hogy a gyomrunkon hintázunk, de ez nem egészen így van, valójában a combunkkal lógunk a hintán fejjel lefelé. Ebből a pozícióból, illetve ezzel kapcsolatban is sok trükk ismert.
Másik pozíció a standing, tehát állás a hintában.
Létezik még például a dive pozíció, amit például a dive, reverse, vagy reland frontflipnél használhatunk.
Kevésbé fontos az X hand, amikor keresztben fogjuk a láncokat, de ez nagyon ritkán használatos.

extrém, extreme, hinta, hintázás, sport, swingflipping

A hinta:

Az extrém hintázásra a pontosan nem tudom milyen lemezt tartalmazó hajlékony, vékony hintalap igazán alkalmas, ami sajnos nagyon ritkán fordul elő Magyarországon. (Ezúton kérek is mindenkit, ha valaki tud ilyenről ossza meg velem!) A hintaállvány magassága is fontos továbbá, és hogy maga a hinta milyen messze van a földtől. Az állvány magassága szerintem 3-4 méteren ideális, de ez is nagyon ritka itthon, a földtől pedig úgy 60-80 cm a megfelelő szerintem. Ezen kritériumok hiánya persze nem kizáró ok, egy mezei itthon megszokott hintában is gond nélkül elkezdhető a dolog, és buzdítok rá mindenkit!

Veszélyei:

Komolyabb veszélye csak egy magasabb szinten lehet, de én még nem hallottam komoly balesetről. Talán látszólag veszélyes lehet, hogy beakadsz valahogy a láncba és odacsap valahova, vagy valami gond lesz ebből, de ez nagyon könnyen elkerülhető a trükkök csinálása közben. Kis sérülésekkel megúszható a sport űzése, egyáltalán nem kell félni, nálunk ritka volt az elesés, a sérülés pedig szinte nulla. Egyébként van egy ehhez köthető videónk, amiben vicces eséseket, és néhány vicces esetet láthattok a régi időkből, megjegyzem sérülés ebben a videóban sem történt.

  Remélem sokatoknak elnyerte a tetszését, ha igen, indulás ki a játszótérre gyakorolni, és jól szórakozni, majd esetleg feltölteni a videót az internetre, örömmel nézném a hasonlókat! Kapcsolatba lépni a kortesone@hotmail.com e-mail címen tudtok velem, várom a maileket!

Pozsgai Péter

További infók: 

http://www.extremeswingers.b13.hu

http://hinta.trukkok.hu

 

További extRÉMSÉGek itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr252488625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2010.12.03. 14:38:53

az alábbi kedves háziállatba nemrég botlottam, gyermekek hintáztatását simán rá lehet bízni, profi:

videa.hu/videok/allatok/birka-hinta-pu4560cTNR2cXZ6x

(úgy értem: ha a gyerekek szeretik az extrém sportokat)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.12.03. 20:47:42

na basszus, feltaláltátok a spanyolviaszt, a dolgot a cirkuszban trapéznak hívják évtizedek óta.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.12.03. 20:49:31

és valószínűleg a trapéz az elején ugyanígy kezdődött.

holnap én is fel fogom már találni az extrém havon való deszkán siklást, oszt írok már egy blogot, hogy de ügyes vagyok.:)
***
süti beállítások módosítása