A Monosí

2011.01.12. 08:49

Alpesi sí vagy snowboard? Mindkettő, ez egy hóra való deszkaléc.


  Az első ismert monosít Jack Marchand készítette 1961-ben, és 1964-ben megszerezte a szabadalmat is. Ennek ellenére a manapság ismert monosí nem az ő, hanem egy dél-kaliforniai szörfös agyszüleménye 1969-ből.

  A 60-as évek közepén többen is kísérleteztek monosí-féleséget összehozni. A standard eljárás a garázsban összebarkácsolt két lesikló léc volt, de nem csak házilag készültek ilyen szörnyűségek, hanem a Look is próbálkozott valami hasonlóval. Ők a két kötést egy magasított platformra szerelték egyetlen (keskeny!) sílécre.

  Mike Doyle, a profi szörfös álma volt, hogy a hegyek hullámait is meglovagolhassa. Gondolatait tett követte és üvegszálból, valamint műgyantából készített egy lesikló alkalmatosságot. A kezdeti technikai problémák után (a kötés állandóan kijött a puha anyagból) azt tapasztalta, hogy új találmányával olyan lejtőkön is biztonságosan lejut, ahonnan alpin sível nem merne lejönni.
Ezt a tudást nem mindenki nézte jó szemmel, hiszen a hegyimentők féltékenyen nézték, hogy egy ilyen bogaras ember pár éves tudásával lesíeli őket a pályáról. Később több síparadicsomban be is tiltották a gyorsan terjedő új játékszer használatát. 1976-ban szembesülnie kellett a még termelési-gyermekbetegségekkel küzdő gyártóknak a snowboard megjelenésével és rájöttek, hogy nagy veszély leselkedik rájuk. 

monosí, monoski, snowboard, hódeszka, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 1978-ban került az első monosí Franciaországba és még abban a szezonban egy kis gyártó megkezdte a replikák gyártását. Egy ilyen francia deszkával lesíeltek a Mont Blanc északi oldalán 1979 áprilisában.
A legelkötelezettebb francia aktivista - Michel Duret - 1980-ban kezdte el sorozatban gyártani a nevét viselő léceket, de beszállt a versenybe a Rossignol is.
A 80-as évek közepén már egyetlen komoly gyártó sem engedhette meg magának, hogy ne gyártson monosít. Csak az 1986-os szezonban 120.000 mono készült.
Ekkorra azonban az USA-ban már lecsengett a láz és sajnos a kilencvenes évek elejére a snowboard-őrület Európában is visszaszorította a monosít, a legtöbb cég leállt a gyártásával. Manapság csupán néhány manufaktúra kínálja termékeit, a kis széria miatt horribilis áron.

  Újabb és újabb népszerűsítő kampányok indulnak, valamint örömteli esemény volt a Francia Monosí Szövetség 2001-es megalakítása is. Talán van remény ... remélem hamarosan többen fogunk egy lécen siklani! 

monosí, monoski, snowboard, hódeszka, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyéb érdekes deszkás sportokról ITT, Téli sportokról pedig ITT olvashatsz!

Az én fantáziámat beindította a holmi, nem múlhat el ez a tél anélkül, hogy ki ne próbálnánk a monosít!

Köszönet az anyagért Draschitz Gábornak!

Bővebb infó a tanulásról, beszerzésről, építésről: monosi.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr302573898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

***
süti beállítások módosítása