World Eskimo-Indian Olympics

2011.01.24. 08:43

 

Fülhúzás, fókajárás, lábbirkózás és egyéb hasonló finomságok.
 
 
 
 
 
 
 
 

 Az első Eszkimóolimpiát (WEIO, azaz World Eskimo-Indian Olympics) az alaszkai Fairbanks-ben rendezték meg 1961-ben. Anno 6 csapat mérkőzött meg egymással, de mivel a rendezvény igen sikeresnek bizonyult (él ott pár eszkimó...) így azóta is megrendezik minden évben. A nők a hetvenes évek első fele óta mérkőzhetnek meg egymással a legkülönbözőbb, európai szemmel eléggé furcsa sportágakban.

eszkimó, olimpia, fülhúzás, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ilyenek például a fülhúzás, ahol a versenyzők egymással szemben vannak, a fülük körül egy madzaggal összekötve. Az nyer, aki elhúzza a másikat. A fülre akasztott ólomsúlyok cipelése is az eszkimó versenysportok közé tartozik. A lábbirkózás (lábszkander, hasonló, mint az angol lábujjszkander) is versenyszám, itt a versenyzők a hátukon fekszenek a földön egymás mellett, térdnél összeakasztják a lábukat, és húznak. Itt az a nyertes, aki felemeli a földről az ellenfelet.

eszkimó, olimpia, fülhúzás, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A "Négy ember cipelés" is olimpiai sport az eszkimóknál. 4 önkéntes rácsimpaszkodik a versenyzőre, a cél minél messzebb eljutni a súllyal. A fókaugrás sem piti dolog, itt az ember leengedett fekvőtámaszos pozícióból indul. A  könyökök hajlítva, a hát egyenes, egyedül a kezek és a lábujjak érintik a földet. Így kell minél messzebb elugrani, változatlan testtartással. Ez a sport a rugalmasságról és a fájdalomtűrésről szól, hiszen leérkezésnél elég rendesen odacsap a kezeknek és a lábujjaknak.

eszkimó, olimpia, fülhúzás, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van még a rúdhúzás, különféle egy- és kétlábas magasrúgások, illetve az egykezes magasranyúlás. Ennél a sportoló az egyik tenyerén támaszkodik, tartva a testét úgy, hogy a tenyerén kívül más nem érhet le a földre. Ebben a pozícióban kell minél magasabbra felnyúlnia a másik kezével egy kötélen adott magasságra belógatott labdáig. Ezek mind tradicionális eszkimó sportok, és többnyire mindegyiknek van gyakorlati haszna is a jégmezőkön, így alakultak ki. Bár a fülhúzás kialakulására kiváncsi lennék...

Más különleges és őrült fesztiválokról itt olvashatsz!

(Megosztani, "lájkolni" ér...)

extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr442604819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása