A világ legkoncentráltabb autósportja Magyarországon is!

 Gymkhana (dzsim-ká-na): A hindi szóból származó indiai kifejezés olyan sportot ír le, amelyben a résztvevők képességei, ügyessége számít, ha akadályokat, kihívásokat kell legyőzni! Egyszerűsített jelentése sportünnepély! A Gymkhana a világ legkoncentráltabb motorsportja. A gyorsulás, a drift, és a szlalom akrobatikai látványosságainak legjava egy szinkronpályára sűrítve, melyben a hátramenet is követelmény. A gymkhana lesz az autósport világának új nagyágyúja.

gymkhana, ken, block, magyarország, verseny, egyesület, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

  A Gymkhana a hatvanas években indult útjára, de csak a 80-as években lett igazán népszerű. Az USA és Kanada is csak mostanában kezdi felfedezni látványosságát. A japán és európai tuningautók fejődése, valamint a driftbajnokságok a fókuszt kezdik a vezetési tudásra/technikára irányítani a nyers lóerők helyett.

gymkhana, ken, block, magyarország, verseny, egyesület, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 A néha „autós rodeónak” hívott gymkhanát gyakran hasonlítják össze szlalomversenyekkel. S noha több tekintetben hasonló, azonban a szlalomnak a legfontosabb tényezője az idő! A gymkhana viszont a kontrollról szól, hiszen csak a megfelelő vezetési tudás birtokában támadható a pályák sajátos vonalvezetése. A pályán bóják, gumioszlopok, vagy hordók jelentik az akadályokat, s ezek számítanak mindig a következő navigációs pontnak is, hiszen egy gymkhana verseny rendkívül összetett, bonyolult vonalvezetésű (a szlalomversennyel ellentétben). Az akadályok között találunk szlalomot, 180-fokos, 360-fokos kanyarokat, nyolcasokat, s néha még parkolóboxokat is. A versenyzők feladata, hogy a pályát a lehető leggyorsabban, a lehető legkevesebb hibával teljesítsék. Nagyon fontos a koncentráció, a mentális fittség is, hiszen a pályarajzolat memorizálása kulcsfontosságú a jó időeredmény eléréséhez. Akadály elmozdítása, feldöntése időbüntetéssel jár, a kijelölt nyomvonaltól való eltérés pedig diszkvalifikálja a versenyzőt. De akik csak látványosan szeretnének autózni, és az időeredmény hidegen hagyja őket, azoknak ott van a show kategória, ahol egy szakmai zsűri által pontozott versengésről van szó!

gymkhana, ken, block, magyarország, verseny, egyesület, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

  Mivel egy eléggé összetett sportról van szó, a kialakulásáról többféle verzió kering. A Japán változat szerint a 18-ik századi Indiából származó lovas sportverseny, a második Világháború utáni fellendülés éveiben kezdte el vonzani a tér-tudatos japánokat, mivel a szigetországban nem volt helye autó és motor versenypályáknak, így a kis helyigényű memóriát is igénylő technikás versenyzés iránt indult meg a kereslet, mely jól összekapcsolható az országban ismert kisméretű autógyártással, és a mai napon is élen járó autó-motorsport technikák kifejlesztésével. Az első FORMA1-es futam 1976-ban volt Japánban, ekkor már 20 éves múltra tekintett vissza a GYMKHANA és MOTOKHANA a szigetországban, így a több mint 50 éves GYMKHANA múlttal rendelkező ország, jelenleg az egyetlen a világon, ahol jól kidolgozott struktúrával; helyi, regionális és nemzeti versenyekkel nemzeti sportként működik.

gymkhana, ken, block, magyarország, verseny, egyesület, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 Itthon 2011-ben indul az őrület Giltner Attila sportágalapítónak köszönhetően, aminek te is részese lehetsz nézőként vagy versenyzőként a sportág hazai premierjén 2011. Március 25-27-én a Tuningshow 2011 betétprogramjaként. Nézőként nincs más dolgod, mint ellátogatni a versenynapra, de versenyzőként sok előfeltételnek kell megfeleled!
Ha ott akarsz lenni a sportág hazai születésénél, akkor látogass ki a Hungexpó területére 2011. Március 25-27 között a Carstyling Tuningshow-ra.

Forrás: gymkhana.hu (versenyekkel és a sportág hazai alakulásával kapcsolatban minden infót itt találsz meg!)

(Megosztani, "lájkolni" ér!)

gymkhana, ken, block, magyarország, verseny, egyesület, extreme, extrém, sport, sportok, outdoor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr112756764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása