Közeleg a 2011-es Fridge fesztivál, ami hatalmas buli lesz Budapest szívében. A világon több hasonló rendezvény is létezik, komoly, (kb 60 éves) történelme is van a városi rámpáknak, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat a teljesség igénye nélkül.

 

Snow Jam, Szöul

 

A rámpa 34 méter magas, 100 méteres hosszal.

260.000 néző (ennek kb 15%-a külföldi) volt jelen 2009-ben a három napos rendezény ideje alatt.

Érdekessége, hogy a Snowboard Big Air World Cup is itt került megrendezésre, de a rámpán hórolleres is ugrott. 12 nemzetközi televíziós csatorna is tudósított a nem mindennapi eseményről, mint a Fox, ESPN, Eurosport stb így több, mint 170 országban mutatta be a televízió. A legfiatalabb versenyző egy 14 éves koreai srác volt, aki gond nélkül ugrott a 34 méter magas rámpáról.


Freeze Fesztivál London

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008 óta rendezik meg ezt a versenyt, ami régebben London Freeze néven futott. A rámpa itt "csak" 32 méter magas és 100 méter hosszú. A kétnapos rendezvény keretein belül tartják meg a BOB - Battle Of Britain - versenyt is.

 

Barcelona Snow Show 2009

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az eddig épített legmagasabb európai gigarámpa a maga 47 méterével az olimpiai stadionban épült meg a freestyle síelők és a deszkások örömére. A verseny két napos volt, a döntőt 25000 ember izgulta végig a stadionban.         

 

Történelem

 

A legkomolyabb azonban, hogy a városi rámpaépítés történelme egészen az 1950-es (!) évekig nyúlik vissza, amikor hatalmas síugrórámpákat húztak fel, többnyire stadionokban. Ezeknél még a biztonság nem játszott szerepet, és igazi óriások voltak.

 1954, Chicago, Soldier Field: Itt hó helyett ráadásul zúzott jéggel kellett a versenyzőknek beérniük.

A legmagasabb épített rámpa a történelemben Los Angelesben 1963-ban a Dodger Stadionban készült, ez pár centi híján 51 méter magas volt:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotók: Vancouver Public Library

 

Budapest Fridge

 

2011 novemberében második alkalommal kerül megrendezésre az ország legnagyobb téli fesztiválja, a Monster Energy Fridge Fesztivál. A rendezvény idén beköltözik a frissen felújított Városligeti Műjégpálya területére, ahol idén is felépül a főváros legmagasabb mesterséges pontja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 nap, egy 35 méter magas rámpa és 40.000 ember: ez a tavalyi Fridge fesztivál meggyőző mérlege. Rengeteg program és hatalmas buli várja az érdeklődőket hazánk elsőszámú téli fesztiválján, ami 2011. november 10-én, csütörtökön kezdődik és vasárnapig tart. Részletes program és lineup: fridge.hu

 

 Mi ott leszünk, fotózunk, filmezünk, te se hagyd ki!

Megosztani, "lájkolni" ér!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr163362811

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Két liter Monster a hóban – Elindult a Fridge! 2011.11.11. 09:09:35

Csütörtökön kezdődött a Fridge, ennek ellenére már szerdán is elég hideg volt. Megnéztük hogy készül a hó, milyen magas a rámpa (eléggé, de szép a kilátás), beszéltünk Sólyom Ádám főszervezővel, Trso Lukács Legoval és Csanaky Péterrel, a magyar síelő r...

Trackback: Két liter Monster a hóban – Elindult a Fridge! 2011.11.11. 09:09:35

Csütörtökön kezdődött a Fridge, ennek ellenére már szerdán is elég hideg volt. Megnéztük hogy készül a hó, milyen magas a rámpa (eléggé, de szép a kilátás), beszéltünk Sólyom Ádám főszervezővel, Trso Lukács Legoval és Csanaky Péterrel, a magyar síelő r...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása