Az extrém sportok gyakorlása közben nagy lehet a balesetveszély, de ha betartod a játékszabályokat, kicsi az esély rá, hogy bajod esik. Itt van pár srác története, akik megtanulták a leckét, de nagy árat fizettek érte. 

VIGYÁZAT, FELKAVARÓ KÉPEK következnek!

A sisak

 

Nem néz ki túl jól, meg nem is túl laza, de egyszer az életedet menti meg.

Elsőnek a 2011-es World Snowboard Day-re készült díjnyertes film, az "I could be dead". A török deszkás srácok kocsi után húzatták magukat (skijöring a sport neve, már írtunk róla). Egy kis kóma lett a végeredmény, a rider felépült, de megtanulta a leckét.

Danny Toumarkine balesete is tanulságos történet. A profi snowboardos srác a haverokkal fimezett 2011 január 3-án, mikor egy rutin ugrás közben fejjel levett egy fenyőfát. Sisak nem volt rajta, így komoly agysérülést szenvedett. Óriási szerencséje volt, túlélte az esetet, mára ismét a havon van, de szigorúan csak sisakban!

A teljes film Danny balesetéről és a felépülésről itt látható.

Danny felépüléséről pedig itt olvashatsz (angolul)

Brian Aragon görkoris csúnya esésénél is sokat mentett volna a sisak. A Winterclash-en csapta oda magát.

A túlvállalás

 

Jebb Corliss a híres (és őrült) Wingsuit-os bázisugró. Több komoly kisfilmmel keltette fel eddig az emberek figyelmét. 

 Azonban ő is túlvállalta magát nemrég, mikor túl közel repült a földhöz nagyjából százkilencvennel, bal bokája pedig közben hozzáért egy sziklához. Mit mondjak, a földetérése nem sikerült túl szabályosra. Neki is mázlija volt, 6 hét pihi után tanult az esetből:

Persze akadnak mázlisták is, az alábbi videót többször megnéztük. Ha egy méterrel alacsonyabbról esik le a rider, akkor bizony reccsent volna a nyakcsigolya...

Aurimas Krukauskas litván multitalentum sportoló történetét fotósunktól, Petras barátomtól hallottam. A srác MMA harcos, drifter, snowboardos, parkour-os, és ő volt az első kelet-európai aki megugrotta a backflip-pet krosszmotorral, ráadásul akkor mindössze 5 órája motorozott! Mindezekhez hozzájön, hogy a srác most húsz éves. A videóban látható, hogy komolyan tolja:

 Valószínűleg fiatal kora miatt követhette el azt a hibát, hogy megfelelő védőfelszerelés nélkül vállalt rá egy komolyabb trükkre. Motocross versenyre készült fel éppen, ezért csak a normál védők voltak rajta, nyakvédő nem, mégis ugrott egy flippet, elesett, ezzel gerincsérülést, 3 bonyolult műtétet és fél év ágyban fekvést okozott magának. Most újra tanul járni, közben saját krosszpálya építésének a tervén agyal, mert úgy néz ki, hogy óriási szerencséjére felépül. Egy sisakkamerával felvette a saját esését:

Amikor meghallják, hogy siklőernyőzni is szoktam régebben, mindig megkérdezik, hogy az nem veszélyes sport-e? Valójában nem az, ha az ember betartja a szabályokat, csak ott repül ahol lehet, olyan szélerősségnél, amit tud kezelni stb...

Persze akadhatnak kivételes helyzetek is. Ilyen volt Paravoffka repülése 2011 októberében a Himalájában, mikor egy sas meg akarta védeni a területét, ahová a nagy ernyő berepült:

Szóval ne feledd, balesetek legtöbbször a hülyeségből, a túlvállalásból és a megfelelő védőfelszerelések használatának hiányából fakadnak. Répa fater riderünk szerint pedig forgatásnál nincs olyan, hogy "ugrok még egy utolsót" mert abból sérülés van általában (túlvállalás). A kamera is vonzza a baleseteket, szintén többet vállalnak ilyenkor a riderek, ha tudják hogy veszik őket.

Az extrém sport nem azért kell hogy extrém legyen, mert veszélyes, hanem mert szokatlan és különleges. Mindig tartsd be a játékszabályokat!

Megosztani, "lájkolni" ér!

Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr704309448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ponzi.hu 2012.03.12. 23:03:37

"Az extrém sport nem azért kell hogy extrém legyen, mert veszélyes, hanem mert szokatlan és különleges."

Marhaság.

Az extrém sport azért extrém, mert kis hibának is súlyos lehet a következménye, pont.

2012.03.12. 23:05:33

A sasos videó üt!

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.03.12. 23:05:58

Nagyon jó kis összeállítás, köszi!

Logan Grimnar 2012.03.12. 23:06:07

Az extrém sportok a darwini evolúció egyik eszköze, mely nem engedi az arra alkalmatlan egyedek génállományát továbbörökíteni :-)

Leonard Zelig 2012.03.12. 23:06:17

A sastámadás brutál volt.

halaloszto 2012.03.12. 23:07:21

es tegyuk hozza, hogy egy sisak a nyakat magaban baromira nem vedi. ha jol odavered a fejed, netan a tested lenduletet a fejednel fogva allitja meg a fal, padka, anyafold, akkor a nyakad reccsen, es konnyu ottmaradni.

vajk
***
süti beállítások módosítása