Murderball

2012.09.14. 16:02

A kerekesszékes rögbi eredeti neve "murderball" vagyis gyilkos labda volt, ugyanis elég brutál játék. Olyan mozgássérült embereknek fejlesztették ki a sportot, akiknek legalább három-, de gyakrabban inkább négy végtagjuk sérült. A sport azért durva, mert a szerelés gyakorlatilag csak ütközéssel kivitelezhető, hiszen a játékosok a kerekesszékben ülve viszik az ölükben a labdát. Erre 10 másodpercük van, utána passzolni vagy pattintani kell. A gólvonalon a labdát át kell vinnie a játékosnak, tehát például bedobni nem ér. Még egy komoly különbség van a rögbi és annak kerekesszékes változata között, itt gömbölyű labdát használnak a sportolók.

murderball_1.JPG

A kerekesszékek is speciális megerősített darabok ütközőkerettel és alul kifelé álló kerékkel. Egy-egy ilyen holmi iszonyat drága (több, mint egymillió forint) ezért szerencsések a támogatott csapatok.

Fotó: Wikipédia

Maga a sport 1977 óta létezik, Kanadában fejlesztették ki. Manapság már a világon több, mint 20 országnak van csapata és paralimpiai sportág is. Magyarországon is létezik egy ilyen brigád, ők a Soproni Wildboars. Volt szerencsénk forgatni róluk egy rövid kisfilmet a közelmúltban a Deadcatdigital-lal, íme:

Ebből az anyagból pedig megismerheted a csapat és a játékosok hátterét:

Egy biztos, kemény és egyben életvidám emberek a Vadkanok csapatának tagjai. Operatőrünknek is csak egyet tanácsoltak: "Bár jó ez a sport és jó a társaság, te csak arra vigyázz hogy ne kerülj be a csapatba!"

Megosztani, "lájkolni" ér!

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr494777293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
***
süti beállítások módosítása