Írtunk már a Hoverwing-ről, ami egy frankó repülő hajó. Hasonló verda a kaliforniai Aeroflex nevével fémjelzett Hoverbike is, aminek terveiről Facebook oldalunkon meg is osztottuk az első videót néhány hónapja. Most viszont mivel már megvolt az első sikeres éles teszt a Mojave sivatagban, amiből kiderül, hogy legyőzték a fejlesztés elején jelentkező stabilitási problémákat egy mechanikus rendszerrel, lehet, hogy 2014-re már rendelhetünk saját lebegő "bicajt" magunknak. Persze csak ha elég vastag a pénztárcánk.

aerofex_hoverbike.jpg

A gép maximális sebessége jelenleg 45km/óra, maximum 4,5 méter magasra tud emelkedni két rotorjának hála. Ami miatt komolynak mondható a jármű az a tény, hogy nem szükséges semmilyen szoftver vagy egyéb elektronika az irányításához és a stabilitásához, csak a vezetőjén múlik merre megy. Ezzel persze messze elmarad a Csillagok Háborújában látott hasonló jármű teljesítményétől, de hát minden kezdet nehéz...

hoverbike_aeroflex.jpg

A videón látszik, hogy a leszállás egyenlőre kissé döccenős, de mivel prototípusról van szó ez nem lehet gond, valószínűleg aládobnak majd a fejlesztők néhány lengéscsillapított kereket. Ez már csak a szállítás miatt is jól jöhet, nem kell majd például kicipelni az extrém masinát a garázsból. Tervezik a robot változatát is a gépnek, amit a hadiiparban akarnak bevetni szállítóeszköz gyanánt, az első ilyen drónt 2013-ban mutatná be a cég. 

Hasonló vasat már egy Malloy nevű Ausztrál figura is épített a garázsban nemrég, de ő nem jutott el a sikeres tesztig, állítása szerint az ő gépe akár 3000 méteres magasságba is képes lesz felmenni maximum 135 kiló terheléssel. A 30 vagy 60 literes tankjával 148 kilométer per órás utazósebességen egy vagy két órán keresztül repülhetünk, illetve végsebessége a 285 kilométer per órát is eléri majd.

hoverbike_malloy.JPG

Azért kíváncsi lennék, hogy mit csinál az ember ha valami elromlik, vagy kifogy a nafta 3 kilométer magasan, mivel a járgány eléggé éhes, óránként 30 litert fogyaszt... Nem néz ki rosszul a vas, meglátjuk mi lesz belőle, tervei szerint a széria Hoverbike nagyjából 40,000 Dollárba fog kerülni majd. Félő azonban hogy emberünk feladta a dolgot, mert árulja a prototipusát mintegy 77.000 dollárért.

hoverbike_australia.jpg

Megosztani, "lájkolni" ér!

Csatlakozz hozzánk Facebook-on is!

További érdekes bringákról itt olvashatsz,  fura motorokról pedig itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://extremesportok.blog.hu/api/trackback/id/tr904876809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Überspannung 2012.10.30. 14:15:54

Ez egy trágya, nem is antigravitációval emelkedik fel. Ez csak egy kifordított helikopter. Meg mi van, ha jön egy kis oldalszél?

_wood_ 2012.10.30. 15:13:54

a számtalan biztonsággal, használhatósággal, hatásfokkal, élettartammal kapcsolatos problémát félretéve:
miért is jó ez?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.10.30. 15:20:31

Miért, mi van az antigravitációs bringával, ha jön egy oldalszél?

"Ami miatt komolynak mondható a jármű az a tény, hogy nem szükséges semmilyen szoftver vagy egyéb elektronika az irányításához és a stabilitásához"

Nekem ez nagyon lényeges kijelentés volt. Mert a cikk elejét olvasva azt gondoltam, hogy itt egy újabb nehéz dolog, amit a jelenlegi számítógépes eszközeinkkel meg tudtunk oldani. Mint például az egyébként repülésre teljesen alkalmatlan lopakodó gépek kormányzását, vagy azt a kétkerekűt, amivel Adam Savage is szeret gurulni, a nevét nem tudom. Az jutott eszembe, hogy valamikor a 60-as években az amerikaiak kísérleteztek ehhez hasonló egyéni légijárművel, amelyben egy puskás katona repült, de azt a stabilitás hiánya miatt végül ejtették. Ma már meg tudnák csinálni.

"állítása szerint az ő gépe akár 3000 méteres magasságba is képes lesz felmenni"

Scifikben is régi ábránd a közlekedés a levegőben. Reménykedjünk, hogy még jó ideig nem fog megvalósulni. Amikor ma egy részeg barom néhány részeg haverjával megy haza a buliból, és belerohannak egy fába, meghalnak talán, de összesen ők. Ha ezután a járművük leesik a magasból, újabb emberek halnak meg. Ha a kocsinak ma valami baja lesz, a sofőr leáll vele, felnyitja a motorháztetőt, és tanácstalanul nézegeti. Ugyanez repülővel úgy történik, hogy mindenekelőtt lezuhan, meghal a sofőr és az utasok, és meghalnak azok, akikre ráesnek. És mindaddig, amíg nem tudják halálbiztosan megoldani a vasárnapi autósok, bulibarmok és hummeresek közlekedésének irányítását is, addig reménykedjünk, hogy a légügyi hatóságok ezután is csak kevés kis magánjárműnek kénytelenek kiadni az engedélyt.
***
süti beállítások módosítása